اخیرا ودرپی تایید حکم بدوی اصداری از شعبه ۱۵دادگاه انقلاب اسلامی دایر بر محکومیت روح الله زم به اتهام محاربه وفساد فی الارض ونشراکاذیب وسایر اتهامات در دیوان عالی کشورکه منجر به صدور حکم سنگین اعدام نسبت به متهم پرونده گردیدسبب گردید که روح الله زم حکمش اجرا گردیده و بامداد روز شنبه ۲۲ آذرماه اعدام شود.

دادسرای عمومی و انقلاب تهران بامداد روز شنبه در بیانیه‌ای از اعدام مدیر کانال تلگرامی «آمدنیوز» خبر داد.

اخیرا ودرپی تایید حکم بدوی اصداری از شعبه ۱۵دادگاه انقلاب اسلامی دایر بر محکومیت روح الله زم به اتهام محاربه وفساد فی الارض ونشراکاذیب وسایر اتهامات  در دیوان عالی کشورکه منجر به صدور حکم سنگین اعدام نسبت به متهم پرونده گردیدسبب گردید که  روح الله زم حکمش اجرا گردیده و بامداد روز شنبه ۲۲ آذرماه اعدام شود.

اما در خبرها ی رسانه های مختلف شاهد هستیم که اتحادیه اروپا ووزارت خارجه آلمان وفرانسه وکانادا سازمان دیدبان حقوق بشروکمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران وگزارشگران بدون مرز واعدام زم را محکوم نمودند وعفو بین الملل تاکید کرده است، اعدام مدیر آمدنیوز درست چهار روز بعد از تایید حکم اعدامش توسط دیوان عالی نشان می‌دهد جمهوری اسلامی برای جلوگیری از تشکیل کارزار بین‌المللی علیه این حکم، « شتاب‌زدگی » به خرج داده است.

بله مواردبالا در مواضع سازمانهای بین المللی وکشورها حکایت از این امر دارند که قاعدتا از دوموضوع کاملا بی اطلاع هستند:۱-تعریف علمی روزنامه نگار وخبرنگار وفعالیت در حوزه خبر ودیگر اینکه تمایز قائل شدن از فعالیت خبرنگاری وفعالیت سیاسی

آنچه که مشهود است تعریف علمی خبرنگار مطابق استانداردهای علمی وقوانین داخلی ایران به شرح زیراست:

خبرنگار کسی است که با اتکا به ذوق و استعداد شخصی، پس از گذارنیدن دورهٔ آموزش تخصصی و همچنین با توجه به مسئولیت اجتماعی که این پیشه بر گردن او می‌گذارد، وظیفه بدست‌آوردن، آماده‌کردن، گردآوری و سامان‌دادن اخبار و انتقال آنها را با وسایل ارتباط جمعی(مطبوعات، رادیو، تلویزیون و خبرگزاری) به مخاطبان بر گردن دارد.

تعریف خبرنگار

برپایهٔ اعلامیه سازمان یونسکو، خبرنگاران باید کوشش کنند تا اخباری که در اختیار عموم می‌گذارند درست، دقیق و معتبر باشد و در درستی اخباری که به دست می‌آورند، پژوهش و اندیشه کنند. خبرنگاران نباید حقیقتی را عمداً تحریف یا خراب کنند و نیز هیچ گونه مطلبی را نباید از دید مردم پنهان نگهدارند.

ونیز اصل ۲۴قانون اساسی رسالت مطبوعات را اینطور بیان می کند: مطبوعات در بیان مطالب آزادند، مگر آنکه مخل به مبانی اسلام یا حقوق عمومی باشند. تفصیل آنرا قانون معین می‌کندودر فصل دوم ماده ۱همین قانون اشعار می دارد:
رسالتی که مطبوعات در نظام جمهوری اسلامی بر عهده دارد عبارت است از:
‌الف – روشن ساختن افکار عمومی و بالا بردن سطح معلومات و دانش مردم در یک یا چند
زمینه مورد اشاره در ماده ۱.
ب – پیشبرد اهدافی که در قانون اساسی جمهوری اسلامی بیان شده است.
ج – تلاش برای نفی مرزبندیهای کاذب و تفرقه‌انگیز و قرار ندادن اقشار مختلف جامعه
در مقابل یکدیگر، مانند دسته بندی مردم بر اساس نژاد،‌زبان، رسوم، سنن محلی و
‌د – مبارزه با مظاهر فرهنگ استعماری (‌اسراف، تبذیر، لغو، تجمل‌پرستی، اشاعه
فحشاء و…) و ترویج و تبلیغ فرهنگ اصیل اسلامی و گسترش‌فضائل اخلاقی.
ه – حفظ و تحکیم سیاست نه شرقی و نه غربی.
‌تبصره – هر یک از مطبوعات باید حداقل در تحقق یکی از موارد فوق‌الذکر سهیم و با
موارد دیگر به هیچ وجه در تضاد نبوده و در مسیر جمهوری‌اسلامی باشد.
‌فصل سوم: حقوق مطبوعات را معین نموده است که به شرح زیر است:,ونیز در
‌ماده ۳ – مطبوعات حق دارند نظرات، انتقادات سازنده، پیشنهادها، توضیحات مردم و
مسئولین را با رعایت موازین اسلامی و مصالح جامعه درج و‌به اطلاع عموم برسانند.
‌تبصره – انتقاد سازنده مشروط به دارا بودن منطق و استدلال و پرهیز از توهین،
تحقیر و تخریب می‌باشد.
‌ماده ۴ – هیچ مقام دولتی و غیر دولتی حق ندارد برای چاپ مطلب یا مقاله‌ای در صدد
اعمال فشار بر مطبوعات بر آید و یا به سانسور و کنترل‌نشریات مبادرت کند.
‌ماده ۵ – کسب و انتشار اخبار داخلی و خارجی که به منظور افزایش آگاهی عمومی و حفظ
مصالح جامعه باشد با رعایت این قانون حق قانونی‌مطبوعات است

ونیز در قانون مجازات اسلامی عدول از این موازین را وصف مجرمانه تلقی نموده وبرای آن مجازات معین نموده است ونیز مقام معظم رهبری وامام خمینی هریک در توصیفی جداگانه وظایف خطیر مطبوعات را روشن نموده اند:.

نقش مطبوعات درکشورها منعکس کردن آرمان های ملت است . مطبوعات باید مثل معلمینی باشند که مملکت وجوانان را تربیت می کنند . »

«امام خمینی (ره)»

« آنچه که از مطبوعات یک جامعه مورد انتظار است ، این است که معلومات مردم را بالا ببرند ؛ این کار و این مسئولیت به معنای اثرگذاری مستمر برروی ذهن و فکر یک مجموعه ای از مردم است که همین دارای اهمیت است. »

« مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) »

واما با کمی دقت در فعالیت های خبری کانال آمدنیوز می توان فهمید که اولا شغل وتحصیلات روح الله زم اصلا درحوزه خبرنگاری نبوده است ودر واقع اخبار ورویدادی را از موضع بی طرفانه قضاوت وتحلیل نمی کرده است وبا سانسور وتحریف اخبار به ضرر حاکمیت ایران ویا جناحی خاص در دل حکومت ایران وبه دنبال اغراض سیاسی وبراندازانه بوده است ودرواقع کلیه اقدامات او بدون سونیت نبوده و هم مطابق با قانون جرائم رایانه ای وهم مطابق با قانون مطبوعات وقانون مجازات اسلامی .

وصف مجرمانه داشته است.

که این امر در اعترافات وتمایلات زم در تغییر حاکمیت کاملا مشهود می باشد.اما نکته قابل تامل در رویداد اعدام زم ارتباط او با سرویسهای اطلاعاتی بیگانه بوده است که اصلا این امر جز وظایف خبرنگاری نبوده ونه مطابق با استانداردهای بین المللی تعریف حوزه کار خبرنگاری است ونه منطبق با قوانین داخلی است ودر واقع روح الله زم توسط کانال تلگرامی امدنیوز را تبدیل به ابزاری برای رسانیدن اهداف خود به گروههای هدف در اجتماع ایران ویا تحریک مردم به شورش علیه حکومت نموده بود.

وبا دقت در مطالبی که او در دادگاه خود بیان داشته که از اقدامات خود پشیمان است وقصدش صرفا خبرنگاری بوده ونیتی نداشته بلکه مسیر را اشتباه رفته !؟این سوال وواکنش را بر اذهان پرسشگر برمی انگیزاند که علیرغم تلاشها وتماسهای سرویسهای اطلاعاتی ایران نظیر اطلاعات سپاه ووزارت اطلاعات که بخشی از تلاشهای نیروهای امنیتی در مهار کردن او در رسانه ملی پخش شد که متاسفانه او از این اقدامات وتلاشها کاملا واپسگرایانه برخورد کرده ودر مسیر اشتباه خود استوار حرکت می کرده است وکاملا هدفمند بسیاری از مسئولین راهجوکرده واخبار دروغ را در جامعه وبرای تاثیر گذاری بر اذهان مردم وپیکره اجتماع ودعوت به آشوب گسترش می داده است ودرازای اینگونه اقداماتی که می توانست کشور را درچنین شرایط حساسی در چنگال تروریست گرفتار کند مبالغ سنگین دریافت می نموده است.

زیرا چنانچه مطالعه ای در تاریخ شکل گیری بحرانها در سوریه وافغانستان وعراق وظهور شجره خبیسه داعش بیندازید خواهید دید اقداماتی شبیه به آنچه زم در زندگی خود دنبال می نموده است چقدر می توانست خطرناک باشد وکشور را در پرتگاه سقوط وسیطره تروریست قراردهد چون کشورهای استعمارگر برای چیرگی بر ممالک هدف به شدت به دنبال پیاده سازی تئوری آشوب هستند.

درنتیجه می توان گفت که روح الله زم خبرنگار نبوده ودرواقع درپوشش خبر فعالیت براندازانه وسیاسی وضدامنیتی به نفع حزب یا جریانی خاص را دنبال می نموده است.

اما چرا نظام در برخورد با روح الله زم گزینه اعدام را انتخاب کرد ورافت اسلامی ویا تخفیف در مجازات شامل حال او نشد؟

بنا به اطلاع منابع آگاه که بخشی از اطلاعات مربوط به این پرسش را در اختیار این نشریه قراردادند بعداز دستگیری روح الله زم او به هیچ وجه از اقدامات خود پشیمان نبوده وبر آنها اصرار ورزیده است وبه امید آزادی خود بوده که به سبب اینکه فرصتی پیدا نمود باز از ایران فرار کرده وبا شبکه ای که در داخل وخارج تاسیس نموده بود اهداف سیاسی خود را دنبال نمایدوچون سلسله اقدامات اوکاملا برنامه ریزی شده وهدایت شده از سوی سرویسهای غربی وموساد بوده تقریبا می شود گفت تخفیف در مجازات او ویا عدم اعدام او عزم او را برای انجام اهداف وبرنامه هایش مورد تاثیر قرارنمی دادولذا حکم اعدام در بابت او اجرا گردید.

  • نویسنده : مهدی کیان
  • منبع خبر : نشریه پناه مردم