نشست سیاستگذاری صنعتی فناورانه با رویکرد پیچیدگی برگزار شد تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۱۲/۲۷ به گزارش گروه تأمین مالی و اقتصاد علم، فناوری و نوآوری مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور نشست «سیاستگذاری صنعتی فناورانه با رویکرد پیچیدگی» در تاریخ ۱۴۰۱/۱۲/۲۲ برگزار شد و دکتر بهروز شاهمرادی عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در این نشست […]

نشست سیاستگذاری صنعتی فناورانه با رویکرد پیچیدگی برگزار شد
تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
به گزارش گروه تأمین مالی و اقتصاد علم، فناوری و نوآوری مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور نشست «سیاستگذاری صنعتی فناورانه با رویکرد پیچیدگی» در تاریخ ۱۴۰۱/۱۲/۲۲ برگزار شد و دکتر بهروز شاهمرادی عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در این نشست به سخنرانی پرداخت.
در ابتدا دکتر بهروز شاهمرادی عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور پس از بیان مباحث مقدماتی در خصوص پیشروی این مبحث در وزارت عتف، وزارت صمت، وزارت کار، وزارت اقتصاد، مجلس شورای اسلامی و دستیابی به دستاوردهای ارزشمند در این حوزه موضوعی، به اهمیت انواع سیاستگذاریهایی که در ادبیات این مفهوم تحقق یافته است، اشاره کرد.
دکتر بهروز شاهمرادی با بیان اینکه شاخصهای مرسوم اقتصادی امروزه، جوابگوی پیچیدگی اقتصادی نیست و نیاز به اجرای رویکرد نوین نسبت به شاخصها وجود دارد به عملکردکشورهای متفاوت در این زمینه پرداخت و گفت: معیارهای رایج برای محاسبه رشد و توسعهیافتگی اقتصادها مناسب نیست بطوریکه فاصله قابل ملاحظهای بین فقیرترین و ثروتمندترین کشورها را به وجود آورده است. عوامل تولید اقتصادی در رویکرد پیچیدگی از سه منظر کلان، میانی و خرد قابل تبیین است که در سطح کلان، قابلیتهای زیرساختی همچون بیمه و حمل و نقل و …؛ در سطح میانی، قابلیتهای مدیریتی و در سطح خرد قابلیتهایی از جنس دانش و مهارت مطرح است. دانش و به ویژه مهارت در سطح خرد عامل تعیینکنندهای در کسب این اقتصاد نوین است چرا که دانش مولد در کشورها محسوب میشود. عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور خاطر نشان کرد البته دانش و مهارت موجود در مغز یک فرد به تنهایی نمیتواند عامل تعیینکننده باشد بلکه تنوع دانش و مهارتهای متفاوت است که منجر به رشد و توسعهیافتگی کشورها میشود. از طرف دیگر اگر ساخت یک محصول، نیازمند نوع خاصی از قابلیتها یا نفربایتها باشد، آنگاه میتوان نتیجه گرفت که کشورهایی که آن محصول را تولید میکنند قابلیتها یا نفربایتهای مورد نیاز برای تولید آن را نیز دارد.
وی در ادامه به نحوه شناسایی صنایع موجود در مرز قابلیتهای اقتصاد مبنی بر فاصله، پیچیدگی و منفعت فرصت اشاره کرد که مفهوم «فاصله» به میزان دوری یا نزدیکی صنایع با ظرفیتها و قابلیتهای فعلی کشور، مفهوم «پیچیدگی» به فناورمحور و مولد بودن صنعت مورد نظر و همچنین مفهوم «منفعت فرصت» به شاخصی جهت میزان مشارکت یک محصول جدید برحسب بازکردن درها به سوی محصولات با فناوری بالاتر اشاره دارد. در نهایت ایشان با توجه به بودجه پایین کشور ایران گفت ضرورت حمایت از شرکتها و صنایعی وجود دارد که سرریز درآمدی داشته باشند و بتوان سیاستگذاریهای صنعتی فناورانه را براساس شبکه فضای محصول پایهگذاری نمود.
در پایان نشست حاضران در جلسه به طرح سوالات و ارائه مباحث تکمیلی در این زمینه پرداختند.
Sunday, 2 April , 2023